
Un dels principals aprenentatges que tenen els més petits és la lectura i la seva comprensió. Aquesta acció no només proporciona informació sinó que també educa, creant hàbits de reflexió, concentració, esforç i anàlisis. Sent un dels objectius més importants de l’escolarització. Es calcula que els nens i nenes poden estar preparats per començar a llegir a partir dels 5 o 6 anys, però aquesta és una edat aproximada, ja que, es necessita una maduresa, un bon nivell d’expressió oral i autonomia que no tots la desenvolupen al mateix moment.
La lectura es converteixen en un pilar essencial en el desenvolupament tant cognitiu com emocional dels més petits. Ells a poc a poc aniran descobrint que cada lletra té una forma i un so diferent (fonema), aniran perfeccionant el seu llenguatge tant en l’expressió escrita com en l’oral i també es convertirà en un element important en aquest aprenentatge la memòria visual, per això moltes vegades podran reconèixer paraules sense quasi saber llegir. Però quins són els mètodes que més habituals per aprendre a llegir? Trobem diversos mètodes que se segueixen, però els tres més habituals són els següents, el global, el fonètic i el sil·làbic. El global consisteix a associar significats a les paraules completes a través d’imatges o conceptes. Una vegada realitzada la primera part s’efectua un estudi deductiu per descobrir les síl·labes, els sorolls de les lletres i les seves combinacions. Aquest és un dels mètodes que moltes escoles segueixen en l’etapa d’educació infantil. El fonètic, l’objectiu que té és guiar al nen o nena a la consciència fonològica (que és la pronunciació i reconeixement de les lletres) per així aconseguir guiar-los en la formació de sons més senzills perquè de mica en mica es creïn estructures més complexes.
Aquest mètode agilitzar l’atenció cap al significat de les paraules que llegeixen i que suposa la comprensió del text. El sil·làbic és la manera d’instruir a la lectura mitjançant la combinació de vocals i consonants. S’aprenen les vocals i després la combinació de consonants amb vocals (per exemple ma, me, mi…) o a la inversa (en, in), seguit de paraules que combines les síl·labes comentades i finalment a frases. Resumint seria primer vocal (a), seguit de síl·laba (ca-sa), després la paraula (casa) i per últim la frase (la meva casa). Cada alumne té un ritme d’aprenentatge diferent i per aquest motiu no s’ha de pressionar o inferioritzar aquells que tenen més dificultat, perquè pot suposar una frustració per a ells i que abandonin la lectura.
Hi haurà altres que tinguin més facilitat i els llibres de la seva edat no els hi suposi un repte, aquests també se’ls haurà de motivar, perquè no entrin en el desinterès. Per tant, no s’han de recomanar els llibres tenint en compte com a únic factor l’edat dels nens. Perquè pot tenir un efecte desfavorable. Evidentment, a les escoles la lectura s’haurà de fomentar durant totes les etapes, per tal d’assolir al gran repte de convertir-se en un hàbit per a tota la vida.