
Amb la sèrie de Netflix torna a aparèixer el debat sobre l’exposició dels més joves a continguts no aptes per a la seva edat.
La sèrie coreana que està triomfant a la plataforma Netflix podria convertir-se en la producció pròpia més vista a la plataforma. La història Seong Gi-hun, un home ofegat pels deutes que s’involucra en un macabre joc, és una crítica al món capitalista però la realitat supera la ficció i gràcies a la sèrie, ja hi ha companyies, com Vans, que està augmentant les vendes de sabates de forma considerable.
Des d’aquest article no volem analitzar la sèrie ni valorar la societat capitalista en la que vivim, el que ens preocupa és que una sèrie que en teoria vol promoure la crítica social, està arribant a menors d’edat, que no estan preparats per entendre i que només es queden en l’exposició de violència desmesurada i el missatge de que “tot val si és per guanyar diners”.
A algunes escoles ja s’han viscut reproduccions d’escenes inspirades en la sèrie i la majoria de formadors, sense prohibir el joc, ja busquen alternatives per a que els joves facin altres pràctiques a l’estona del pati. Des de Globaula no creiem que s’hagi de prohibir res ni culpabilitzar a ningú en concret, però és molt important extremar precaucions i advocar per la responsabilitat de les famílies, les plataformes audiovisuals i els centres educatius.
El debat només ha fet que començar però clar està que ni s’ha de lluitar contra internet, ni s’ha de responsabilitzar únicament als pares que permeten veure aquests continguts als infants, ni s’ha de demanar a les escoles que fiscalitzin els jocs escolars… el debat va més enllà i només amb diàleg entre totes les parts seguirem construint una societat més responsable i preparada per interpretar qualsevol contingut audiovisual.